Back to All Events

Atelier Actua: Armoede


  • Vlaams Nederlands Cultuurhuis deBuren 6 Rue Léopold Bruxelles, Bruxelles, 1000 Belgium (map)

Armoede in een rijk land: hoe is dat mogelijk?

Sinds de afgelopen nationale verkiezingen kent iedereen in Nederland het begrip bestaanszekerheid. Dat die term zo prominent op de politieke agenda’s kwam te staan heeft alles te maken met de steeds groter wordende groep mensen die rond het bestaansminimum leven. In Nederland voelt de helft van de bevolking zich bestaansonzeker. In Vlaanderen hebben twee op de drie gezinnen moeite om hun rekeningen te betalen. Hoe is dat mogelijk in het welvarende Nederland en rijke Vlaanderen? En belangrijker: wat kunnen we eraan doen? 

Bestaansonzekerheid kan gedefinieerd worden als de afwezigheid van bepaalde fundamentele zekerheden die iedereen nodig heeft om zichzelf van levensonderhoud te kunnen voorzien en te kunnen meedoen in de samenleving. Niet alleen voldoende en voorspelbaar inkomen, maar ook toegang tot werk, zorg en onderwijs, een betaalbare woning en een buffer om onvoorziene uitgaven op te vangen zijn belangrijke factoren.  

Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) kwam afgelopen najaar nog met het bericht dat het aantal mensen met een lager inkomen in Nederland op het laagste niveau ligt sinds 1977. Dat is goed nieuws zou je zeggen. Uit een onderzoek van Ipsos blijkt echter dat de helft van de Nederlanders zich desalniettemin bestaansonzeker voelt. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs nog hoger: uit een rondvraag van Deloitte en UGent blijkt dat twee op de drie Belgische gezinnen moeite hebben om hun rekeningen te betalen. De grote vraag is hoe dat kan in het welvarende Nederland en rijke Vlaanderen? Wat kan er worden gedaan om dit probleem te verkleinen? 

Over de oplossingen om de toenemende bestaansonzekerheid terug te dringen zijn de meningen verdeeld. Moet het minimumloon omhoog? Of moet de focus eerder liggen op subsidies, toeslagen en een verhoging van de kindertoeslag? Is geld de enige echte oplossing om dit probleem te lijf te gaan? En wie bepaalt het beleid: wie mag er wel en wie niet mee aan tafel zitten? 

Een debat onder leiding van journalist en auteur Meredith Greer (eindredacteur De Volkskrant) over bestaansonzekerheid in de Lage Landen met socioloog en armoede-expert Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen), sociaal dienstverlener en columnist Emine Uğur (@overlistener) en econoom en lector Armoede Interventies Anna Custers (Hogeschool van Amsterdam). 

Previous
Previous
November 2

Het Radio 1 Boekenfeest

Next
Next
March 9

FAAR, het non-fictieboekenfestival